Beheerder Cantecleer hoopt op lammetjes in nieuwe dierenweide

Binnenkort is Kinderboerderij Cantecleer een dierenweide van 2.800 m2 rijker. Door de bouw van het nieuwe zwembad met de daarbij behorende ligweide kwam er 2.500 m2 weiland van de kinderboerderij te vervallen, maar deze grond wordt ruimschoots gecompenseerd bij de ontwikkeling van Het Groene Hart. Beheerder Leon van Werven droomt van een mini-schaapskooi, waar mensen iedere dag kunnen komen kijken bij de grazende dieren. “De Kampenaar kan er straks heel veel plezier aan gaan beleven.”

Schaapjes tellen

Van een afstandje tuurt Leon van Werven naar de graafwerkzaamheden in Het Groene Hart. De beheerder van Kinderboerderij Cantecleer ziet in gedachten al schapen grazen in de nieuwe dierenweide die naast het Voedselbos aangelegd wordt. Het gras moet de komende maanden nog ingezaaid worden, maar Van Werven durft al te dromen van een frisse, groene weide. “Het zou zo mooi zijn, als daar volgend jaar lente wat schapen met lammetjes lopen. Ik denk ook wel dat het gaat lukken”, glimlacht Van Werven.

"Het zou zo mooi zijn, als daar volgend jaar lente wat schapen met lammetjes lopen"

Zonnende badgasten

De kinderboerderij stond in februari 2015 een weiland van 2.500 m2 af voor de realisatie van zwembad De Steur. Waar eens schapen liepen, liggen nu in de zomermaanden badgasten te genieten van de zon. Hanjo IJkhout, toentertijd beheerder van Kinderboerderij Cantecleer, kan zich de toenmalige dierenweide nog goed herinneren. “Het was een weiland met een aantal kastanjebomen en een historische haag, die als veekering diende. We lieten daar aan kinderen zien hoe begrazingsbeheer werkt.”

Toen de bouw van het nieuwe zwembad van start ging, nam de kinderboerderij afscheid van het weiland. Met toenmalig wethouder Treep werd afgesproken dat de vervallen vierkante meters gecompenseerd zouden worden bij de ontwikkeling van Het Groene Hart.

"We zijn blij dat binnenkort dichtbij de boerderij een nieuwe dierenweide komt."

Minder ruimte om te verweiden

Volgens IJkhout hebben de bezoekers van de kinderboerderij in de afgelopen jaren ‘heel weinig hinder ondervonden’ van de afwezigheid van een dierenweide. “De dieren stonden iets vaker binnen. Er was minder ruimte om te verweiden, maar in het najaar kon je de dieren eigenlijk überhaupt niet laten grazen. Ze liepen dan te vaak in het water.” Dat herkent ook Van Werven, die in september 2018 IJkhout opvolgde als beheerder van de kinderboerderij. “Zodra de weersomstandigheden slechter worden, brengen wij onze schapen naar de winterweide aan de Zwartendijk. Bezoekers hebben daar helaas niets aan. We zijn daarom blij dat binnenkort dichtbij de boerderij een nieuwe dierenweide komt.”

Veel betere locatie

De nieuwe dierenweide van Kinderboerderij Cantecleer wordt niet alleen driehonderd vierkante meter groter dan de vorige, maar ook de locatie is volgens Van Werven ‘veel beter’. “Puur en alleen al vanwege de bodem. Het oude land was heel nat, maar op de nieuwe plek is de grond veel droger. Dat is een groot voordeel, want de dieren kunnen in de winter daar ook zijn.”

"Het land moet eerst rust hebben, voordat er goed bodemleven is."

Mini-schaapskooi

Van Werven is van plan om van de dierenweide een mini-schaapskooi met een klein nachtverblijf te maken, waarin ruimte is voor vijf tot tien schapen. “We moeten even kijken wat haalbaar is. Er zullen ook tijden zijn dat de dierenweide even helemaal leeg is”, waarschuwt hij. “Het land moet eerst rust hebben, voordat er goed bodemleven is. Het is niet een kwestie van het hek openen en de schapen erin. Zo werkt het niet”, lacht hij.

Diversiteit

De gemeente Kampen laat weten dat de dierenweide voor de zomer van 2021 klaar moet zijn. Van Werven kan haast niet wachten tot het zover is. “De dierenweide misstaat absoluut niet in Het Groene Hart. Puur ter ondersteuning van de boerderij is het al iets heel moois, maar het draagt ook bij aan de diversiteit in het gebied. Ik hoop dat de dierenweide straks net zo belangrijk wordt als het hertenkamp: dat de dierenweide een plek wordt waar mensen iedere dag langsgaan. De Kampenaar kan er straks heel veel plezier aan gaan beleven.”

"Ik hoop dat de dierenweide straks net zo belangrijk wordt als het hertenkamp."