EXCURSIE

‘Groen: gewoon gezellig samen doen!’


Op de vraag “Hoe ziet u het gebruik van de moestuin en de boomgaard?” kwam in het Terpencafé naar voren dat het gebruik misschien niet alleen voorbehouden moet zijn aan buurtbewoners, maar bijvoorbeeld ook aan statushouders, mensen die rond moeten komen van een minimumloon of scholen. In de moestuin zou plaats moeten zijn voor persoonlijke tuintjes. Het zou tegelijkertijd wel een algemene tuin moeten zijn waar op basis van goede afspraken wordt samengewerkt. De deelnemers van de Terpencafés zien de boomgaard als iets gezamenlijks. Er bleek interesse in het leren snoeien.

Daarnaast spreken sociale aangelegenheden aan, zoals een oogstdag, de verkoop van fruit of een plek om te picknicken. Ook hierover was overeenstemming: duidelijke afspraken over het beheer en de opbrengst zijn van belang. Tijdens het Terpencafé kon je je aanmelden voor de werkgroepen voor het onderhoud en beheer van de moestuin en de boomgaard. Om voor deze werkgroepen inspiratie op te doen, nodigen wij je uit om mee te gaan op excursie naar de Meanderhof in Zwolle en Landgoed De Horte in Dalfsen.

Wanneer:

zaterdag 13 november 2021

Tijd:

09.30 tot 12.30 uur

Locaties:

Meanderhof in Zwolle (Stadshagen) Landgoed De Horte in Dalfsen

Vervoer:

Eigen gelegenheid

Onderdeel 1: Op bezoek bij Meanderhof Zwolle in de wijk Stadshagen in Zwolle

In de Zwolse wijk Stadshagen ligt de Meanderhof: een groene, aantrekkelijke en zoveel mogelijk milieuvriendelijk gebouwde buurt. Een buurt waar mensen zich thuis voelen. Waar ruimte is voor verschillende mensen, samenlevingsvormen en ideeën. Een buurt die door bewoners zelf beheerd en onderhouden wordt. Ook het groen met onder andere de boomgaard. Hoe ze dat samen doen? Daarover vertellen ze je tijdens het eerste deel van de excursie graag meer!

Onderdeel 2: Op bezoek bij Landgoed De Horte in Dalfsen

Landgoed De Horte, thuisbasis van Landschap Overijssel, is een veelzijdig landgoed, aangelegd begin 17e eeuw in overwegend Franse stijl. De rechte strakke lanen getuigen nog uit die tijd. De verrassende doorkijkjes zijn later ontstaan na aanleg van vrijstaande bomen en slingerpaadjes. Met de symmetrie in hagen, boomgaard, druivenkassen en de mammoetboom is het er goed toeven. Aan de zuidzijde van het landgoed ligt de kronkelende Emmertochtsloot met natte en droge, schrale hooilanden. Voor het beheer van het groen van het landgoed is een vrijwilligersgroep actief, bestaande uit mensen uit de buurt en deelnemers van het dagactiviteitencentrum van RIBW Zwolle. Samen vormen zij een actieve groep. Hakhout, het hooien van graslanden, het snoeien van boomgaarden en knotbomen en het opknappen van paden? Daar draaien ze hun handen niet voor om. Of juist wel? Laat je inspireren tijdens het tweede deel van de excursie!

Aanmelden

Lijkt het je leuk om mee te doen aan deze excursie, dan verwachten we van je dat je ook deelneemt aan de werkgroep moestuin en/of boomgaard. Aanmelden voor deze inspirerende excursie kan tot en met 5 november 2021 per e-mail op hetonderdijks@kampen.nl. Wacht niet te lang, want er is plaats voor 20 personen. En hiervoor geldt: vol = vol. Na je aanmelding ontvang je een mail met aanvullende informatie!