Van zwarte kippenschuur naar stijlvolle schuurwoning

Jordy en Kathelijn bouwen hun eigen huis in de Boomgaard

Toen ze op een zomeravond een wijntje dronken, ontstond het idee: zullen we ons inschrijven voor een kavel in de Boomgaard? Jordy en Sanne en hun buren Kathelijn en Arjan hadden ervaring genoeg. Hun huidige rijwoningen in Het Onderdijks ontwikkelden ze een paar jaar geleden samen, dus een twee-onder-een-kapwoning moest ook lukken. Hoe langer ze erover spraken, hoe enthousiaster ze werden. Nadat ze eind 2020 hoorden dat ze waren ingeloot, gingen ze direct aan de slag. Hoe ervaren ze het proces van samen bouwen tot nu toe?

Eerst even voorstellen. Jordy woont in Het Onderdijks met zijn vrouw Sanne en hun kinderen van 10, 7 en 3 jaar. Zijn buren zijn Kathelijn, Arjan en hun twee kinderen van 6 en 4 jaar. Bijna elk weekend komen ze bij elkaar om te borrelen, terwijl de kinderen samen spelen.

Fruitbomen in de achtertuin


Verhuisplannen hadden beide gezinnen niet, totdat ze de kavels in de Boomgaard tegenkwamen. “Een unieke kans om groener te wonen. Je hebt vrij uitzicht aan de voorzijde en een klein bos met fruitbomen in je achtertuin”, zegt Jordy. “Tegelijkertijd blijft alles hetzelfde, omdat de kavels zich op slechts een paar honderd meter van ons huidige huis bevinden. De kinderen gaan naar hun vertrouwde school en vriendjes en vriendinnetjes zijn nog steeds in de buurt.”

"Een unieke kans om groener te wonen”

schuurwoning

Waar ze eerst grappen maakten over hun ‘zwarte kippenschuur’, is het inmiddels gelukt om samen met een architect een mooi ontwerp op papier te zetten. “We krijgen een breed georiënteerde schuurwoning met een houten gevel, donkere kozijnen en aan de achterzijde veel glas. Vooraf had ik nooit gedacht dat we zoiets zouden bedenken. Maar door de eisen van de gemeente met onze wensen te combineren, zijn we er als het ware naartoe gegroeid.”

EIGEN KARAKTER

De Boomgaard wordt een plek met een eigen karakter. En daarbij hoort een lange lijst met ontwerpeisen. “We moeten een lage schuurwoning met een sobere uitstraling realiseren. Alle functies, van keuken tot schuur, bevinden zich onder één kap. Vrij om te bouwen wat we willen, zijn we dus niet”, vertelt Kathelijn. “Dat was in het begin, toen we net waren ingeloot, even slikken. Ik droomde van een wit huis met een rieten kap, maar kwam er al snel achter dat dat er niet in zat. Toch besloten we door te zetten.”

alle vrijheid

De schuurwoning is maar liefst 24 meter breed en 9 meter diep. “Onder de kap realiseren we beide woningen”, vertelt Jordy. “Waar we aan de buitenkant aan allerlei eisen moeten voldoen, hebben we aan de binnenkant de vrijheid om onze eigen, unieke indeling te bedenken. Zo krijgen wij een keuken met een inpandig terras en een leuk zitje in het raam.” De woning van Kathelijn ziet er van binnen heel anders uit. “Aan de voorzijde komt een kantoor. Zo heb ik een mooi uitzicht over de straat waar de kinderen samen spelen.”

Houten dak

Onlangs hebben ze een aannemer geselecteerd, wat betekent dat ze definitieve keuzes moeten maken. “Het blijkt in de praktijk soms een uitdaging om moderne technieken toe te passen en tegelijkertijd de authentieke uitstraling van onze woning te behouden”, merkt Kathelijn op. “Zo zagen we op Pinterest een schuurwoning met een houten dak. Dat wilden wij ook, totdat we met de aannemer spraken. Hij vertelde dat een houten dak onderhoudsintensief is. Bovendien kunnen er geen zonnepanelen op liggen. We kijken nu naar alternatieven.”

elkaar de ruimte geven

Of de wekelijkse borrelmomenten na zo’n intensieve ontwerpperiode nog steeds gezellig zijn? “Zeker”, zegt Jordy. “We hebben dit proces al eerder samen doorlopen bij de bouw van ons huidige huis. Bovendien werden we goed geadviseerd door onze architect.” Kathelijn vervolgt: “Natuurlijk waren we het soms niet met elkaar eens. Zo wilde ik graag composiet gebruiken voor de gevel, in tegenstelling tot de rest. Inmiddels weet ik dat er altijd een alternatief bestaat. Als je elkaar maar de ruimte geeft.”

samen ontwikkelen

Er wordt ook regelmatig vergaderd met de andere kavelkopers in de Boomgaard. Daarbij zijn onder meer de stedenbouwkundige en de landschapsarchitect van de gemeente Kampen aanwezig. “Samen praten we over de uitstraling van de buurt. Zo hebben we de kleuren van onze gevels op elkaar afgestemd”, zegt Kathelijn. “Dat we alles met elkaar moeten overleggen, voelt soms betuttelend. Tegelijkertijd geeft mij dit het vertrouwen dat de Boomgaard met zorg ontwikkeld wordt. We denken na over elk detail.”

"Zo heb ik een mooi uitzicht over de straat waar de kinderen samen spelen”

eerste paal

Naar verwachting gaat eind 2021 de eerste paal van de schuurwoning van de gezinnen van Jordy en Kathelijn de grond in. “In totaal zijn we dan bijna een jaar bezig geweest met ontwerpen, maar dat is niet erg. Er staat nu een plan op papier waar we écht blij van worden. Hierdoor weten we zeker dat we straks met veel plezier in de Boomgaard gaan wonen.”