Samen werken aan een groene woonbuurt


Een visgraatvloer, zwarte kranen en een nieuwe bank… Op dit moment ben je vast druk met de inrichting van je nieuwe huis. Tijdens het surfen op internet en je bezoekjes aan de woonboulevard zou je buiten bijna vergeten. Hoog tijd om daar eens naar te kijken. Hoe komt de omgeving waarin je woont er straks uit te zien? En waar moet je op letten bij de aanleg van je tuin?


Van de openbare ruimte…

De Terpen is een woonbuurt van en voor bewoners. In het afgelopen jaar kon je tijdens de Terpencafés meedenken over de inrichting van de openbare ruimte. Naar aanleiding daarvan heeft Hanneke Toes van tlu landschapsarchitecten een beplantingsplan gemaakt. Hierin krijgt elke groene zone een eigen identiteit.

GROENE ZONE


Vanaf het park slingert een groene zone tussen de terpen door richting de moestuin. Als je hier straks wandelt, zie je aan beide kanten hoog gras en wilde bloemen. Ook staan er allerlei vruchtdragende bomen en struiken. Van bloesem in het voorjaar tot bessen, rozenbottels en appeltjes in de zomer, ze bloeien rijkelijk. Daardoor trekken ze het hele jaar door veel vogels, insecten en vlinders aan. Omdat in deze zone de hogedrukgasleiding loopt, zijn de mogelijkheden op het gebied van boomsoort en -hoogte enigszins beperkt.

MOESTUIN


Tussen de boerderij aan de Chalmotweg en het Boerenerf komt een moestuin te liggen die wordt omgeven door een haag. Je kunt door de moestuin wandelen, kijken bij de mensen die aan het werk zijn óf zelf aan de slag gaan. Lijkt het je leuk om je eigen groente en fruit te verbouwen? Word dan lid van de beheerdersvereniging door een mail te sturen naar hetonderdijks@kampen.nl.

oevers


De Terpen ligt op een eiland. De oevers van dit eiland worden extensief onderhouden, wat betekent dat er zo min mogelijk in de natuur wordt ingegrepen. Hierdoor ontstaat ruimte voor spontane groei en natuurlijke ontwikkelingen. Ga je er straks wandelen of een hengeltje uitgooien, dan kan het zijn dat je de zwanenbloem of gele lis tegenkomt. Ook zie je her en der elzen en wilgen.

BOOMGAARD


De moestuin loopt over in de Boomgaard. Zoals de naam al zegt, wordt hier een ouderwetse boomgaard aangelegd. Je vindt er onder meer appel-, peren- en pruimenbomen. Het beheer ligt bij de beheerdersvereniging, waarbij je je via hetonderdijks@kampen.nl kunt aansluiten. Van snoeien tot fruit plukken, er moet van alles gebeuren. Leuk om samen te doen. Wie weet leidt dat zelfs tot een jaarlijkse oogstdag voor de hele buurt!

Natuurspeelplekken


Met zoveel groen belooft De Terpen één grote ‘speeltuin’ te worden. Er valt altijd wat te beleven. Zo kunnen kinderen in bomen klimmen en via stapstenen door de wadi’s struinen.

Hondenlosloopgebied


Vlak bij het park, langs het water, ligt een hondenlosloopgebied. Omdat rondom het gebied een haag staat, is het een fijne, veilige plek om je hond te laten spelen.

Het beplantingsplan niet ontvangen?

In juni is het beplantingsplan naar alle deelnemers van de Terpencafés gemaild. Heb je het plan niet ontvangen? Laat dit dan weten via hetonderdijks@kampen.nl.

Planning

In november start het plantseizoen. Vanaf dat moment leggen we in 2022 het openbaar groen in De Terpen aan. Dat geldt ook voor de hagen. Ga je begin volgend jaar verhuizen, dan kan het dus even duren voordat je tuin aan de achterzijde is afgeschermd.

Groenplan De Terpen

Wat komt waar? Klik op de groene viziertjes om te zien wat voor groen op deze plek komt.

…tot je eigen tuin

De Terpen wordt een groene woonbuurt. Als je straks uit het raam kijkt, heb je misschien wel het gevoel dat je in het buitengebied woont. Die sfeer kun je eenvoudig doortrekken naar je tuin.

gRoene tuin aanleggen


Je wilt een mooie tuin realiseren, maar hebt niet altijd tijd om gras te maaien en onkruid te wieden. De keuze voor tegels en grind is dan snel gemaakt. Toch brengt deze keuze júist onderhoud met zich mee: het onkruid komt er gewoon tussendoor. Bovendien neemt het risico op hittestress toe en wordt het grondwater minder goed vastgehouden. Om een groene, onderhoudsarme, klimaatbestendige tuin te creëren, kun je beter in verschillende lagen beplanting aanbrengen:

1. Begin met bodembedekkers. Paarse dovenetel, maagdenpalm of vrouwenmantel bijvoorbeeld. Maagdenpalm blijft groen, waardoor je het hele jaar door een mooi groen tapijt in je tuin hebt. Zet je de planten vlak bij elkaar, dan groeit de bodem dicht en heb je weinig last van onkruid.

2. Plaats daarboven een aantal zon- of schaduwminnende soorten, afhankelijk van de ligging van je tuin. Zet in de schaduw bijvoorbeeld geranium of hosta en kies in de zon voor kruiden, zoals salie, rozemarijn of lavendel. Er is van alles mogelijk.

3. Heesters vormen de derde laag. Kies bij voorkeur vruchtdragende soorten waarvan vogels kunnen eten. Denk aan hondsroos, krent, bessen en vlier. De vogels zullen je dankbaar zijn!

4. Maak het geheel af met een of meerdere bomen. Door de bomen op slimme plekken te plaatsen, creëer je schaduw. Zo hoef je geen parasol neer te zetten.

dieren verwelkomen


De groene omgeving van De Terpen is een fijne plek voor vogels, insecten en vlinders. Ook in je tuin kun je deze dieren verwelkomen. Hang bijvoorbeeld een nestkastje aan de muur, leg zwaluwpannen op het dak of zet een insectenhotel in de tuin. En wat dacht je van een fruitboom? Terwijl de vogels zich hier nestelen, geniet jij van een heerlijke plek in de schaduw. Daarnaast is het verstandig om borders goed dicht te planten en niet te vaak te schoffelen. Op die manier geef je de ruimte aan bodemleven. Wie weet spot jij straks een egel in je tuin!
HAag kiezen


Over de erfafscheiding aan de achterzijde van je tuin hoef je niet na te denken. De gemeente legt hier een haag aan. Welke haag dit wordt, bepaal je zelf. Binnenkort ontvang je de opties per mail. Je bent zelf verantwoordelijk voor de hoogte en voor het onderhoud aan de tuinzijde. Let daarbij goed op: omdat de haag aan de rand van de terp staat, is er een verhoogd risico op verdroging. Laat je tuin daarom zo’n tien tot twintig centimeter richting de rand van de terp aflopen, zodat het regenwater naar de haag stroomt. Ziet de haag er alsnog droog uit, geef hem dan extra water.
Regenwater opvangen

In De Terpen wordt regenwater bovengronds opgevangen. Dit betekent dat het vanuit de regenpijpen via de straat naar zogenoemde wadi’s loopt. Er komt hierdoor veel water in de bodem terecht, wat goed is voor het groen in de wijk. Ook in je tuin kun je regenwater opvangen. Zo is het mogelijk om een ton aan je regenpijp te koppelen en dat water te gebruiken voor het besproeien van de planten in je tuin. De gemeente biedt subsidie voor de aanschaf van een regenton: https://www.kampen.nl/subsidie-regenton.