"Een mooi moment om elkaar te ontmoeten en op een andere manier te leren kennen"

Alsjeblieft, speciaal voor jou: de derde editie van het online magazine over De Terpen. We kijken terug op een periode waarin we hard hebben gewerkt om de nieuwe woonbuurt letterlijk van de grond te krijgen. En met resultaat: op 1 januari is het vastgestelde uitwerkingsplan onherroepelijk geworden en in werking getreden. Simpel gezegd betekent dit dat we kunnen gaan bouwen!


In januari zijn aannemers Mateboer Bouw en Beverwijk Bouw gestart met de woningen op de Dorpsterp en de IJsselterp. Goed nieuws voor de toekomstige bewoners, want hun geduld werd de afgelopen tijd flink op de proef gesteld. Op pagina 4 vertellen de aannemers wat er komende periode allemaal op de bouwplaats gaat gebeuren.

Natuurlijk ga je het liefst zelf even op de bouwplaats kijken, maar dat is helaas niet mogelijk. Om de veiligheid te waarborgen, staan er hoge hekken om De Terpen heen. Ben je nieuwsgierig? Bekijk dan onderstaand filmpje waarin wethouder Albert Holtland een rondleiding geeft. Op die manier hopen we dat je toch kunt genieten van de stappen die we hebben gezet.

We zetten ook stappen op het gebied van duurzaamheid. Zo start de gemeente Kampen een pilot met het materialenpaspoort. Alle kopers van een kavel in de Boomgaard kunnen hieraan meedoen. Wat de pilot precies inhoudt, lees je op pagina 6.

Op maandag 1 maart kun je aansluiten bij het derde Terpencafé. Een belangrijke bijeenkomst, want we presenteren dan het uitgewerkte inrichtingsplan. In dit plan is de opbrengst van de voorgaande Terpencafés verwerkt. Een overzicht van de uitkomsten van het tweede Terpencafé zie je op pagina 3. Wat ik trouwens erg leuk vind, is dat er nu al aanmeldingen binnenkomen van bewoners die de boomgaard en de moestuin willen beheren. Wat zou het mooi zijn als van daaruit mooie tradities ontstaan.


Dit doet me denken aan een aflevering van de tv-serie Het Dorp van Omroep MAX. In deze serie geeft Huub Stapel op voortreffelijke wijze de kenmerken van verschillende dorpen en steden weer. Zo kwam laatst het dorp Gasselternijveen voorbij. Van oudsher staan hier perenbomen langs de gedempte hoofdvaart. Niet de gemeente, maar bewoners onderhouden deze bomen. Voorwaarde is dat zij de peren mogen houden. Dit heeft geleid tot een ware perenpluktraditie. Bewoners komen bij elkaar voor de jaarlijkse pluk en organiseren daaromheen allerlei leuke activiteiten, zoals een perenbrunch. Een mooi moment om elkaar te ontmoeten en op een andere manier te leren kennen.

Als ik droom over De Terpen, dan droom ik over zo’n zelfde plek. Een plek die in het teken staat van ontmoeting en naar elkaar omzien. Het ontwerp biedt daar in ieder geval volop ruimte voor. Denk aan de boomgaard en de moestuin, maar ook aan de Eigenwijze Terp. Voor deze terp zoeken we twee of drie huishoudens die met elkaar één plan realiseren. Wat dit precies inhoudt en hoe het proces in zijn werk gaat, lees je op pagina 5.

We hopen dat je geniet van deze editie van het online magazine over De Terpen. Zijn er onderwerpen waarover je graag meer wil weten, neem dan gerust contact op. Veel leesplezier!

Elisabeth Ekker namens het projectteam Het Onderdijks