INSCHRIJVEN VOOR

De eigenwijze terp

Net even anders dan normaal

Midden in De Terpen ligt de Eigenwijze Terp. Zoals de naam al doet vermoeden, loopt het hier net even anders dan normaal. Dit geldt onder meer voor de inschrijving en toewijzing. Wat komt hier allemaal bij kijken? Verkoopcoördinator Annelies van Dam en stedenbouwkundige Karen van Vliet van de gemeente Kampen vertellen erover.

Normaal schrijf je je in voor een kavel, wordt er geloot door de notaris en is het wachten op dat ene, verlossende telefoontje: heb je een optie of niet? Bij de Eigenwijze Terp verloopt dat proces anders. “Je schrijft je niet alleen in, maar met in totaal twee of drie huishoudens. Deze inschrijving is pas definitief als je voldoet aan de criteria die op het formulier staan”, vertelt Annelies. “Bij de uiteindelijke loting krijgen plannen met drie huishoudens voorrang.”

Samen één kavel kopen

Karen legt uit hoe het zit. “De Terpen wordt gekenmerkt door een aantal grote terpen. Op deze terpen staan verschillende huizen op kleine kavels. Bij de Eigenwijze Terp draaien we het om: het is een kleine terp met één grote kavel voor meerdere huishoudens. De bewoners richten de kavel samen in, realiseren één woongebouw en gaan er vervolgens met elkaar wonen.”

CRITERIA CHECKEN

De inschrijving voor de Eigenwijze Terp is gestart op 1 maart. In het informatieblok hiernaast kun je het inschrijfformulier vinden, inclusief een overzicht van de belangrijkste criteria. “Schrijf je je in, dan kijken we eerst of je plan aan deze criteria voldoet. Je hoeft nog geen architect in te schakelen. Het doel is vooral dat je met je mede-inschrijvers nadenkt over wat je wel of juist niet wil. Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan”, aldus Karen. “Belangrijk, want een kavel kopen is een grote stap. En al helemaal als je dat samen met anderen doet. Persoonlijk, maar ook juridisch ga je een avontuur aan. Zo zit de koopovereenkomst anders in elkaar dan bij een ‘normale’ kavel en moet je bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren oprichten.”

Kavelgrootte: 1108 m² Kavelprijs per m²: € 350,- excl. BTW Kavelprijs totaal: € 469.238,- incl. BTW

Downloads:


Drie huishoudens krijgen voorrang

De Eigenwijze Terp is geschikt voor bijzondere initiatieven. Denk aan een groep jongeren die zelfstandig wil wonen met zorg in de buurt. Of aan een generatiehuis waar verschillende familieleden allemaal een eigen plek hebben en een aantal ruimtes delen. Ook is er ooit gesproken over een groot atelier waar kunstenaars kunnen wonen en werken. “De terp biedt ruimte aan plannen die elders vaak niet te realiseren zijn. Dat geldt zeker voor de plannen met drie huishoudens. En daarom krijgen die voorrang bij de loting.”


Inschrijfperiode: 1 maart tot 1 juni 2021

De eerste stap is dus een goed, gezamenlijk plan. “Op 1 juni om 9.00 uur moeten alle inschrijvingen bij ons binnen zijn. Dit betekent dus dat je nog een paar maanden hebt om je voor te bereiden”, zegt Annelies. “Kom je er niet uit, dan kun je altijd contact met mij opnemen via 038 - 33 92 812 of a.vandam@kampen.nl.” Op 15 juni vindt de loting plaats bij de notaris. “Zodra de uitslag bekend is, laten we dat zo snel mogelijk weten. Ben jij de gelukkige, dan start het ontwerpproces. En kun je samen met je mede-inschrijvers het plan werkelijkheid maken.”

DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OP EEN RIJ

  • Je schrijft je met twee of drie huishoudens in voor één kavel. De grond wordt gemeenschappelijk eigendom.
  • De woningen bevinden zich onder één dak en er zijn minimaal drie gemeenschappelijke ruimtes.
  • Worden jij en je mede-inschrijvers ingeloot en krijgen jullie de optie toegewezen, dan nemen jullie samen met een stedenbouwkundige van de gemeente de plannen door. Jullie hebben vier maanden de tijd om tot een goedgekeurd ontwerp te komen.
  • De optie is zes maanden geldig. Samen met je mede-inschrijvers betaal je hiervoor een reserveringsvergoeding van € 1.000,-. Kopen jullie de kavel, dan verrekenen we dit bedrag bij de overdracht van de grond. Trekken jullie de optie in, dan vervalt het bedrag aan de gemeente.
  • Je bent verplicht om de eerste drie jaar zelf op de Eigenwijze Terp te wonen.

BOUWEN OP DE EIGENWIJZE TERP

De Eigenwijze Terp ligt in het hart van De Terpen. Het huis, dat plaats biedt aan meerdere huishoudens, is van alle kanten te zien. En daarom moet het een echte eyecatcher zijn. Of je nu houdt van landelijk of modern, je bepaalt zelf de stijl waarin je bouwt. Als het huis maar opvallend mooi wordt.

De Eigenwijze Terp is geschikt voor eigenwijze mensen. Jij en je mede-inschrijvers hebben veel vrijheid. Wel geldt het criterium dat alle bewoners onder één dak wonen. En dan bij voorkeur een bijzonder dak van bijvoorbeeld sedum of riet. Bovendien moet het huis midden op de terp komen te staan en bedraagt de maximale bouwhoogte zeven meter. Binnen de richtlijnen van het bestemmingsplan en het beeldregieplan is er van alles mogelijk.