CIRCULAIR BOUWEN

Gemeente Kampen start pilot met materialenpaspoort


De Terpen wordt gekenmerkt door een duurzaam ontwerp. Eén van de thema’s is circulariteit, waarbij het draait om hergebruik van materialen. Om de bewustwording op het gebied van circulariteit te vergroten, start de gemeente Kampen in De Terpen een pilot met het materialenpaspoort. Alle kopers van een vrije kavel kunnen aan deze pilot meedoen.

Een materialenpaspoort is een digitaal document dat tot in detail beschrijft uit welke materialen een woning bestaat. Dat is belangrijk voor nu, maar zeker ook voor later. “Zo weet je bij onderhoud of een toekomstige verbouwing precies wat er achter die ene muur zit. En heb je inzicht in materialen die geschikt zijn voor hergebruik”, zegt Ronald van Eerten, beleidsontwikkelaar milieu en circulariteit bij de gemeente Kampen.

PILOT

Veel grote projectontwikkelaars zijn op dit moment actief bezig met het materialenpaspoort. Denk aan BPD en BEMOG, die de woningen op de Dorpsterp en de IJsselterp realiseren. “Omdat het materialenpaspoort vanaf 2023 waarschijnlijk verplicht wordt bij nieuwbouwwoningen, moeten ook lokale aannemers in beweging komen. Voor hen is dit een stuk lastiger”, aldus Ronald. “Door een pilot te organiseren, helpen we de kavelkopers en hun aannemers op weg.”

MATERIALENPASPOORT OPSTELLEN

Het laten maken van een materialenpaspoort is heel eenvoudig. De kavelkopers hoeven niets te doen.

  • Ronald neemt contact op met de kavelkopers en daarna met hun aannemer. De aannemer stelt het materialenpaspoort op en wordt hierbij begeleid door een circulair adviseur.
  • Het materialenpaspoort wordt opgeslagen in Madaster, het kadaster voor materialen. De kavelkopers krijgen een account, zodat ze de gegevens van hun woning op elk gewenst moment kunnen inzien.
  • Het digitaal opslaan van het materialenpaspoort kost € 25,- per jaar. De eerste tien jaar krijgen de kavelkopers cadeau. Daarna bepalen ze zelf of ze de registratie voor eigen rekening voortzetten.

BEWUSTWORDING VERGROTEN

Het doel van het materialenpaspoort is om woningen transparant te maken, zodat materialen gemakkelijker hergebruikt kunnen worden. Maar dat niet alleen. Door bij elk materiaal na te denken over hergebruik, ontstaat ook bewustwording. Van daaruit kiest een aannemer er misschien eerder voor om iets te bevestigen met schroeven in plaats van met pur. “Bij onze pilot gaan we nog niet zover. Er gelden voor de kavelkopers geen extra eisen op het gebied van circulariteit. Wel is het belangrijk om hiermee bezig te zijn.”

De voordelen van het materialenpaspoort

  • Bij een verbouwing of reparatie kan een aannemer beter inschatten wat er moet gebeuren, wat in de meeste gevallen resulteert in een lagere prijs.
  • Het materialenpaspoort geeft inzicht in materialen die geschikt zijn voor hergebruik.
  • Je kunt in het materialenpaspoort certificaten en onderhoudscontracten opslaan. Zo heb je deze documenten altijd bij de hand.
  • Ga je je woning verkopen, dan ben je in staat om alle informatie op het gebied van duurzaamheid, circulariteit en het onderhoudsniveau te laten zien. Heel transparant én de koper kan bij een verbouwing of reparatie dezelfde voordelen benutten als jij.

Klaar voor de toekomst

Nu grondstoffen langzaam opraken, stelt het Rijk steeds meer regels op het gebied van circulair bouwen. Eén van die regels is dat elke nieuwbouwwoning vanaf 2023 naar verwachting een materialenpaspoort moet hebben. Waarschijnlijk volgt de verplichting op termijn ook voor bestaande woningen, aangezien Nederland in 2050 volledig circulair moet zijn. Beschik je als bewoner van De Terpen nu al over een materialenpaspoort, dan ben je klaar voor de toekomst.