HET BOERENERF

Meedenken over het ontwerp van je nieuwe huurhuis


Normaal reageer je op een huurwoning en hoop je dat je de sleutel krijgt. Op Het Boerenerf pakt deltaWonen dat anders aan. Huurders zijn al vóór de bouw betrokken. En denken zelfs mee over het ontwerp van hun nieuwe huis en woonomgeving.

Foto: Aagje en Eric Roosink

Het Boerenerf ligt aan de rand van De Terpen en wordt gerealiseerd op basis van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Dit betekent dat toekomstige bewoners de terp zelf ontwikkelen. Onder de naam ‘De Groene Buren’ werken zij aan een duurzaam, groen en sociaal woonerf.

TIEN SOCIALE HUURWONINGEN

Het woonerf bestaat uit een gezamenlijke tuin, een ontmoetingsruimte en verschillende soorten woningen. Diversiteit vormt een belangrijk thema. En daarom besloten De Groene Buren al snel dat ze, naast achttien koophuizen, ruimte wilden bieden aan tien sociale huurwoningen. “Toen De Groene Buren ons benaderden, waren we direct enthousiast over het plan”, vertelt projectmanager Gabriëlle Roelofs van woningcorporatie deltaWonen. “Bovendien hadden we goede ervaringen met CPO. Hierbij worden de woningen niet door een aannemer ontworpen, maar laten we dit aan de huurders over.”

PLEK VOOR IEDEREEN

Eric en Aagje Roosink uit Kampen behoren tot deze groep huurders. Twee jaar geleden lazen ze in de krant een bericht over Het Boerenerf. “We waren op zoek naar een kleiner huis, maar zagen het niet zitten om naar een appartementencomplex met voornamelijk senioren te gaan. Precies daarom trok Het Boerenerf onze aandacht. Er is plek voor senioren, maar ook voor starters en gezinnen. Toen we voor het eerst een bijeenkomst van De Groene Buren bezochten, klikte het direct. Daarnaast leek het ons heel bijzonder om mee te denken over ons nieuwe huis. Als huurder krijg je die kans niet vaak.”

MAANDELIJKS OVERLEG

Sindsdien zijn Eric en Aagje lid van De Groene Buren en bezoeken ze de maandelijkse bijeenkomsten. Normaal ontmoeten ze elkaar in de aula van basisschool Villa Nova, maar vanwege de coronacrisis spreken ze elkaar nu digitaal. Tijdens de bijeenkomsten nemen ze de stand van zaken door en komen de werkgroepen aan het woord. Iedere werkgroep houdt zich bezig met een ander thema. Denk aan groen, energie of de gezamenlijke ontmoetingsruimte.

Samen met een architect

Er is ook een werkgroep voor de huurders. Hierin wordt gewerkt aan het ontwerp van de sociale huurwoningen. Het gaat om vier benedenwoningen, vier bovenwoningen en twee eengezinswoningen. “deltaWonen heeft een programma van eisen opgesteld.

Zo weten we zeker dat de woningen aan alle richtlijnen voldoen en geschikt zijn voor verhuur op de lange termijn”, legt Eric uit. “In de werkgroep delen we onze wensen met architect Mara Breunesse van Infinitief uit Kampen. Zij vertaalt deze wensen naar het ontwerp en bespreekt de mogelijkheden met Gabriëlle van deltaWonen.”

altijd een oplossing

Of er vaak onenigheid is? “Eigenlijk niet”, zegt Aagje. “In het begin hebben we soortgelijke projecten in het land bezocht. We kregen toen het advies om nooit te stemmen voor een idee, maar altijd samen op zoek te gaan naar een oplossing. En dat werkt.

Wil de een de keuken bij de muur plaatsen en de ander bij het raam, dan kan dat niet. Dit zou qua leidingwerk te complex en dus te duur zijn. Gelukkig begrijpt iedereen dat. Mara helpt ons om tot oplossingen te komen waar we allemaal blij van worden. Ze is daar steengoed in.”

groene trap

In de werkgroepen ontstaan allerlei ideeën. Zo stelde Eric onlangs voor om de draaideur in de woonkamer te vervangen voor een schuifdeur. Dit om ruimte te besparen. Ook gaf iemand aan een bad te willen. “Eigenlijk hebben huurwoningen nooit een bad”, aldus Aagje. “Door een flexibel exemplaar te plaatsen, kunnen we nu toch aan deze wens voldoen.” Daarnaast stond in het programma van eisen een inpandige trap vermeld. “Mara kwam op het idee om de trap toch buiten te plaatsen en te voorzien van groen, zodat hij niet opvalt. Dit idee leverde bij zowel de boven- als benedenwoningen zeker vier vierkante meter extra woonruimte op.”

Duurzaam wonen


Elk woningtype komt er in de basis hetzelfde uit te zien. “Wij krijgen een levensloopbestendige bovenwoning: de woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer bevinden zich op één verdieping. Ook beschikken we over een zolder die we bijvoorbeeld kunnen inrichten als logeerkamer”, vertelt Eric. “Ik vind onze loggia heel mooi. Vanaf dit inpandige balkon hebben we een mooi uitzicht over de buurt. Bovendien is het huis goed geïsoleerd, wat bijdraagt aan een constante temperatuur. Willen we toch koelen of verwarmen, dan gebeurt dit op een duurzame manier met behulp van een warmtepomp.”

woongeluk


Gabriëlle probeert de huurders zoveel mogelijk vrijheid te geven bij het ontwerpproces. “Dat gaat hartstikke goed. Onze eisen komen in de ontwerpen naar voren en de woningen voldoen aan de BENG-norm. Dit betekent dat ze bijna energieneutraal zijn. Nul-op-de-meter is het streven, waarbij er evenveel energie wordt opgewekt als verbruikt.” Volgen er in de toekomst meer CPO-projecten, dan staat deltaWonen daar zeker voor open. “Eén van onze pijlers is woongeluk. Dat huurders kunnen meedenken over hun huis, draagt hier zeker aan bij.”

gezamelijk beheer

Eric is het daarmee eens. “We krijgen een mooi huis én leren onze buren nu al kennen.” Hij benadrukt dat de vereniging De Groene Buren losstaat van deltaWonen. “Na de oplevering blijft deze vereniging actief voor het beheer van de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals het groene erf en de ontmoetingsruimte. Eén van de leden is nu bijvoorbeeld bezig met het kweken van bomen. Van de appels die aan deze bomen groeien, kunnen we straks met z’n allen eten. Ik kijk ernaar uit om op Het Boerenerf te gaan wonen.”

eind 2022

Toch moeten Eric en Aagje nog even wachten. “Ons huis wordt waarschijnlijk pas eind 2022 opgeleverd. Jammer, maar tegelijkertijd hebben we hierdoor nog veel tijd om aan ons ontwerp te werken. We vinden het een heel leuk traject.” Wil je meer weten over Het Boerenerf? Kijk dan op de website van De Groene Buren: www.groeneburenkampen.nl.